Megkülönböztethetünk csupán esztétikai eltérést jelentő, vagy nem csak esztétikai eltérést jelentő képleteket.

Tünetek eredete alapján lehet egy bőrelváltozás fertőzéses eredetű, allergiás eredetű, környezeti ártalom okozta, örökletes, autoimmun betegség, valamint daganatos megbetegedés.

A bőr daganatos betegségeit is többféle szempont szerint csoportosíthatjuk, de legfontosabb annak elkülönítése, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú bőrdaganatról van-e szó. Ezen belül a daganat kiindulási sejtjei szolgálnak további felosztás alapjául.

Jóindulatú bőrdaganatok legfontosabb jellemzője, hogy patológiai értelemben is jóindulatúak, az egészséget nem veszélyeztetik. Ide tartoznak a különböző anyajegyek, cysták, jóindulatú hám eredetű és jóindulatú kötőszöveti eredetű daganatok.

Az anyajegyek (navusok) olyan a környező bőrtől éles széllel elkülönülő, maradandó bőrelváltozások, melyek jelen lehetnek már születéskor, de kialakulhatnak a későbbi életkorban is. Naesoknak is több típusát különböztetjük meg a kiindulási sejttől függően. (hámeredetű pl. naevus verrucosus, bőrfüggelék eredetű pl. naevus sebaces, ér eredetű pl. haemagioma, és melanocyter eredetű pl. naevus pigmentosus).

Legnagyobb jelentősége a melacyter eredetű festéksejtes naevusoknak van, mert ezekből kialakulhat melanoma, illetve kezdődő, ép bőrön keletkező melanoma korai stádiumban nagyon hasonlóan nézhet ki a festéksejtes anyajegyhez.

A bőr rosszindulatú daganati között is több különböző típust kell egymástól elkülönítenünk, itt is a kiindulási sejt alapján csoportosítjuk őket.  A bőr saját sejtjeiből, a hámsejtekből kialakuló bőrdaganatokat bőrráknak hívjuk, ilyen bőrdaganat a basalis sejtekből kialakuló basalioma és a tüskés sejtekből kiinduló spinalioma. A rosszindulatú bőrdaganatok közül az egyik legagresszívebb viselkedésű megbetegedés a melanoma malignum, a bőrben lévő, idegi eredetű pigment termelő sejtekből, a melanocytákból alakul ki.