Első anyajegyvizsgálat előtt

Érkezés

Kérjük, 10 perccel a foglalt időpont előtt érkezzen a rendelőbe. Kérjük, kalkulálja be a parkoláshoz esetlegesen szükséges időt is.
Szűrővizsgálat akár 30 percet is igénybe vehet!
Tudnia kell, hogy 5 percnél hosszabb késés esetén – a csúszás elkerülése érdekében – a többi páciensre való tekintettel a szűrést egy másik időpontban tudjuk elvégezni.

Öltözet

Tudnia kell, hogy a szűrővizsgálat során nemcsak az összes látható anyajegy, hanem a teljes bőrfelszín is megvizsgálásra és lefotózásra kerül, ezért alsóneműre kell vetkőznie, a hölgyeknek a melltartót is le kell venniük.Felhívjuk figyelmét, hogy a helyszíni vizsgálatot női és férfi orvos is végezheti.
Javasoljuk, hogy olyan fehérneműt válasszon a vizsgálat napjára, amelyik a legkevésbé takarja bőrét. Urak minél rövidebb alsónadrágot viseljenek, hogy ne maradjon takarásban a felső comb.
Kérjük, gondolja át előzetesen, hogy van-e intim testrészén is anyajegye, ha igen kérjük, hívja fel rá a vizsgáló orvos figyelmét.
Javasoljuk, hogy vizsgálat előtt otthon alaposan tanulmányozza át azt is, hogy esetleg a talpán vagy a lábujjai között található-e anyajegy. Ha igen, feltétlenül jelezze a vizsgáló orvosnak!
Kérjük, a vizsgálat előtt vegyen le minden olyan ékszert – karkötőt, nyakláncot, stb. – ami esetleg takarhatja a bőrét.

Haj (frizura)

A hajas fejbőr helyszínen történő alapos átvizsgálása – különösen hosszú haj esetében – már önmagában kimerítené a rendelkezésre álló időt. Mivel a melanoma a hajas fejbőrön is kialakulhat, ezért kérjük készüljön elő a vizsgálatra úgy, hogy előzetesen alaposan és aprólékosan saját maga átnézi fejbőrét a tükörben – akár egy további segéd-kézitükör használatával, vagy kérje meg családtagjait, hogy segítsenek Önnek fejbőre aprólékos végignézésében. Ha talált anyajegyet a hajas fejbőrön, kérjük mutassa meg a vizsgáló orvosnak.
Ha talált anyajegyet fejbőrén, akkor a vizsgálat napjára a frizurája kialakításakor külön ügyeljen arra (elválasztás, konty, stb.), hogy az anyajegy egyszerűen és gyorsan megmutatható legyen.
Hosszú hajú páciensek tűzzék vagy kössék fel a hajukat a vizsgálat előtt, hogy az ne takarja el a bőrfelszínt, figyeljen arra is, hogy a tarkó, a nyak és a fül környéke is szabadon maradjon.

Smink

Az alapozó és/vagy púder az anyajegyeket és a vizsgálandó bőrképleteket elfedik, ezáltal nem lehet pontos diagnózist felállítani. Ezért kérjük, hogy a vizsgálatra ne tegyen fel sminket, vagy előtte távolítsa el.
Testápolóval, kézkrémmel, stb. aznap reggel már ne kenje be a bőrét, mert az zsírossá teheti a digitális dermatoszkóp (bőrhöz érintett kamera) lencséjét, így nehezíti a képrögzítést.
Étkezés

A vizsgálatra sose érkezzen éhesen-szomjasan, előtte egyen legalább pár falatot, igyon (néhány korty) folyadékot.

Gyermekek vizsgálata

Kérjük a szülőket, hogy gyermeküket kísérjék el a szűrésre, mert a gyermek rizikóját meghatározó genetikai, életmóddal kapcsolatos kérdésekre esetleg ő nem tud válaszolni.
Ha a gyermek hajas fejbőrén anyajegyet talált, kérjük, a gyermek frizurája (választék, copfozás, stb.) elkészítésekor ezt mindenképpen hagyja szabadon láthatóan, illetve feltétlenül jelezze a vizsgálat során az orvosnak.
6 éves kor alatti gyermekek esetén az anyajegyek azonosítása, és a fotók számának elkészítése a gyermek együttműködésétől, illetve az ehhez nyújtott szülői segítségtől függ.
Amennyiben egy kiskorú szülői kíséret nélkül érkezne a vizsgálatra, akkor kérjük, hogy a megfelelő nyilatkozatot előre töltse ki a törvényes képviselő, és a kiskorú hozza magával a szűrővizsgálatra. FIGYELEM: A szűrést ennek hiányában nem tudjuk elvégezni!

Kismamák vizsgálata

Várandós hölgyek számára a szűrővizsgálat kifejezetten ajánlott, mivel a terhesség alatt bekövetkező hormonváltozás hatására az anyajegyek változásnak indulhatnak.
A szűrővizsgálat a kismamára és a magzatra teljesen ártalmatlan.