Bezár

COVID figyelmeztetés

A COVID-19 miatti helyzetre való tekintettel ügyfeleink, így az Ön biztonsága érdekében is a következő szabályokat vezettük be:

Kizárólag úgy áll módunkban a vizsgálatot elvégezni Önön, ha teljesen egészséges, és nincs, illetve az elmúlt 8 napban nem volt felsőlégúti megbetegedése. Amennyiben vannak tünetei, akkor kérjük, az időpontját minél hamarabb mondja le. Ebben az esetben ne jöjjön el, mert a vizsgálatot nem fogjuk tudni elvégezni.

Amennyiben Ön az utóbbi időben találkozott koronavírussal fertőzőtt, illetve  olyan személlyel, aki a fertőzés típusos tüneteit produkálta, akkor természetesen megkérjük, hogy ne jöjjön a vizsgálatra. Erre a vizsgálat előtt is rákérdezünk.

A fentiekről a helyszínen egy nyilatkozat kitöltését és aláírását kérjük.

Kérjük, hogy pontosan vagy 5-10 perccel vizsgálati időpontja előtt érkezzen, ellenkező esetben a többi páciensre való tekintettel a szűrést egy másik időpontban tudjuk elvégezni.

Vizsgálat előtt infravörös érintésmentes (homlok) hőmérővel megmérjük az Ön testhőmérsékletét. Amennyiben nincs láza vagy hőemelkedése, akkor a szűrés elvégzésének nincs akadálya, ellenkező esetben azonban megkérjük, hogy menjen haza és izolálja magát.

Kérjük, hogy a vizsgálatra kísérő nélkül, egyedül érkezzen.

Miután asszisztensünk bekíséri Önt a rendelőbe, kérjük, hogy ott kötelezően fertőtlenítse, mossa meg kezét. A vizsgálat alatt maszk viselése kötelező, amennyiben nem hoz saját maszkot, mi biztosítunk az Ön számára maszkot, amely az arc fotózásnál és vizsgálatánál könnyen levehető, és a légzést sem nehezíti meg különösebben. Amikor végeztünk az Ön vizsgálatával, távozás előtt még módot biztosítunk szappanos kézmosásra vagy kézfertőtlenítésre.

Első anyajegyvizsgálat előtt

Érkezés

Kérjük, 10 perccel a foglalt időpont előtt érkezzen a rendelőbe. Kérjük, kalkulálja be a parkoláshoz esetlegesen szükséges időt is.
Szűrővizsgálat akár 30 percet is igénybe vehet!
Tudnia kell, hogy 5 percnél hosszabb késés esetén – a csúszás elkerülése érdekében – a többi páciensre való tekintettel a szűrést egy másik időpontban tudjuk elvégezni.

Öltözet

Tudnia kell, hogy a szűrővizsgálat során nemcsak az összes látható anyajegy, hanem a teljes bőrfelszín is megvizsgálásra és lefotózásra kerül, ezért alsóneműre kell vetkőznie, a hölgyeknek a melltartót is le kell venniük.Felhívjuk figyelmét, hogy a helyszíni vizsgálatot női és férfi orvos is végezheti.
Javasoljuk, hogy olyan fehérneműt válasszon a vizsgálat napjára, amelyik a legkevésbé takarja bőrét. Urak minél rövidebb alsónadrágot viseljenek, hogy ne maradjon takarásban a felső comb.
Kérjük, gondolja át előzetesen, hogy van-e intim testrészén is anyajegye, ha igen kérjük, hívja fel rá a vizsgáló orvos figyelmét.
Javasoljuk, hogy vizsgálat előtt otthon alaposan tanulmányozza át azt is, hogy esetleg a talpán vagy a lábujjai között található-e anyajegy. Ha igen, feltétlenül jelezze a vizsgáló orvosnak!
Kérjük, a vizsgálat előtt vegyen le minden olyan ékszert – karkötőt, nyakláncot, stb. – ami esetleg takarhatja a bőrét.

Haj (frizura)

A hajas fejbőr helyszínen történő alapos átvizsgálása – különösen hosszú haj esetében – már önmagában kimerítené a rendelkezésre álló időt. Mivel a melanoma a hajas fejbőrön is kialakulhat, ezért kérjük készüljön elő a vizsgálatra úgy, hogy előzetesen alaposan és aprólékosan saját maga átnézi fejbőrét a tükörben – akár egy további segéd-kézitükör használatával, vagy kérje meg családtagjait, hogy segítsenek Önnek fejbőre aprólékos végignézésében. Ha talált anyajegyet a hajas fejbőrön, kérjük mutassa meg a vizsgáló orvosnak.
Ha talált anyajegyet fejbőrén, akkor a vizsgálat napjára a frizurája kialakításakor külön ügyeljen arra (elválasztás, konty, stb.), hogy az anyajegy egyszerűen és gyorsan megmutatható legyen.
Hosszú hajú páciensek tűzzék vagy kössék fel a hajukat a vizsgálat előtt, hogy az ne takarja el a bőrfelszínt, figyeljen arra is, hogy a tarkó, a nyak és a fül környéke is szabadon maradjon.

Smink

Az alapozó és/vagy púder az anyajegyeket és a vizsgálandó bőrképleteket elfedik, ezáltal nem lehet pontos diagnózist felállítani. Ezért kérjük, hogy a vizsgálatra ne tegyen fel sminket, vagy előtte távolítsa el.
Testápolóval, kézkrémmel, stb. aznap reggel már ne kenje be a bőrét, mert az zsírossá teheti a digitális dermatoszkóp (bőrhöz érintett kamera) lencséjét, így nehezíti a képrögzítést.
Étkezés

A vizsgálatra sose érkezzen éhesen-szomjasan, előtte egyen legalább pár falatot, igyon (néhány korty) folyadékot.

Gyermekek vizsgálata

Kérjük a szülőket, hogy gyermeküket kísérjék el a szűrésre, mert a gyermek rizikóját meghatározó genetikai, életmóddal kapcsolatos kérdésekre esetleg ő nem tud válaszolni.
Ha a gyermek hajas fejbőrén anyajegyet talált, kérjük, a gyermek frizurája (választék, copfozás, stb.) elkészítésekor ezt mindenképpen hagyja szabadon láthatóan, illetve feltétlenül jelezze a vizsgálat során az orvosnak.
6 éves kor alatti gyermekek esetén az anyajegyek azonosítása, és a fotók számának elkészítése a gyermek együttműködésétől, illetve az ehhez nyújtott szülői segítségtől függ.
Amennyiben egy kiskorú szülői kíséret nélkül érkezne a vizsgálatra, akkor kérjük, hogy a megfelelő nyilatkozatot előre töltse ki a törvényes képviselő, és a kiskorú hozza magával a szűrővizsgálatra. FIGYELEM: A szűrést ennek hiányában nem tudjuk elvégezni!

Kismamák vizsgálata

Várandós hölgyek számára a szűrővizsgálat kifejezetten ajánlott, mivel a terhesség alatt bekövetkező hormonváltozás hatására az anyajegyek változásnak indulhatnak.
A szűrővizsgálat a kismamára és a magzatra teljesen ártalmatlan.