A bőrrákról

2021.04.15. / MelanomaMobil

Mi is a bőrrák? A bőrrák nem melanoma. Míg a melanoma a bőrben lévő, de idegi eredetű pigmenttermelő sejtekből alakul ki, addig a bőrrák a bőr saját sejtjeinek a rosszindulatú daganata. Attól függően, hogy melyik sejtféleségből ered, a két leggyakoribb típus a bazális (alapi) sejtekből származó basalioma és a spinális (tüskés alakú) sejtekből származó spinalioma.

A bőrrákok jelentősége két dologban rejlik:

Nagyon sok van belőle (minden 5. ember számíthat rá élete során)
Rendszeresen összetévesztik laikusok a melanomával (fogalmilag).

Más az eredet, így más a viselkedés is. Amíg a melanoma gyorsan, agresszíven növekszik és aránylag hamar áttéteket adhat, addig a bőrrák viszonylag lassan növekszik és hosszú ideig, akár évekig sem okoz komoly bajt. Azért a kép ennél árnyaltabb, hiszen a spinalioma – ugyan csak ritkán – áttétet is tud adni és ha rossz helyen van, például az orron, szem környékén, akkor ezek a daganatok is helyrehozhatatlan következményekkel járhatnak.

Míg a melanomára nem igaz, a bőrdaganatokra kifejezetten jellemző, hogy elsősorban olyan lokalizációkban alakulhatnak ki, ami közvetlen napsugárzásnak van kitéve.

A bőrrák legtöbbször egy alig észlelhető, pirosas, fénylő terület vagy növedék formájában jelentkezik. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben egy bőrön lévő sérülés, három héten belül nem tűnik el nyomtalanul, azonnal keressünk szakorvosi segítséget.