Az önvizsgálatról

2021.04.15. / MelanomaMobil

Bár – a szemünk láttára – a bőrünkön fejlődik ki a melanoma, mégsem olyan egyszerű és egyértelmű a felismerése, beazonosítása a laikusok számára. A bőr negyedévenkénti rendszeres és alapos otthoni önvizsgálata fontos ahhoz, hogy pontosan nyomon követhessük bőrképleteinket: van-e bármi változás a meglévőkön vagy jelent-e meg új anyajegy? Ha bármi szokatlan, kóros elváltozást észlelünk, késlekedés nélkül forduljunk bőrgyógyászhoz vizsgálatra – hiszen az idejekorán észrevett és megfelelően kezelt melanoma teljes mértékben gyógyítható!

  1. Vizsgálja meg testét elől és hátul tükör segítségével, majd a jobb és bal oldalát a kezeket felemelve különösen a mell alatti bőrfelületet is.
  2. Hajlítsa be a könyökét, és gondosan vizsgálja meg az alkarját, a kar alsó és felső részét, tenyereket mindkét oldalon
  3. Vizsgálja meg a láb hátsó részét, a talpat és a lábujjak közötti területet.
  4. Vizsgálja meg a nyak hátsó részét egy kézi tükörrel, illetve a hajas fejbőrt, a hajat szétválasztva tincsről-tincsre aprólékosan haladva.
  5. Végül ellenőrizze le a hátát, fenekét és intim testrészét egy kézi tükörrel.

Figyelmeztető jel lehet egy meglévő anyajegy színének, alakjának megváltozása, vagy egy új, szabálytalan pigmentfolt megjelenése a bőrön.