Nálam úgysem lehet baj. Vagy mégis?

2021.11.05. / MelanomaMobil

Attila több mint 100 anyajeggyel rendelkező páciensünk. Mikor orvosoknál járt elmondása szerint mindig felhívták figyelmét, hogy ez mekkora kockázatot rejt magában és, hogy célszerű lenne rendszeresen megnézetnie anyajegyeit. A médiában is szerencsére egyre többet hallott a szűrővizsgálatok fontosságáról, valamint a melanoma, mint daganatfajta is hírből ismertté vált számára. Ezen tényezők mind-mind terelték afelé, hogy megnézesse az anyajegyeit, azonban még mindig ott volt a „nálam úgysincs semmi baj” hozzáállás, mely késleltette a bejelentkezést.

Végül a család nyomására kezdett el nézelődni a szűrővizsgálatok között. Az interneten talált ránk, és módszerünk meggyőzte őt. Tisztában volt vele, hogy ekkora anyajegyszámnál lehetetlenség magunkon követni a változást és kiszűrni, ha gond van, de a MelanomaMobil vizsgálatának köszönhetően erre nincs is szükség, hiszen minden egyes anyajegy kielemzésre és összehasonlításra kerül korábbi állapotával. Továbbá a következőket tartotta szem előtt még:
„Ne kelljen sokat várni a vizsgálatra, a megbeszélt időponthoz képest ne kelljen órákat várni, fizethessek önkéntes egészségpénztári kártyával. És kapjam meg azt a figyelmet, amit az ember ilyen szituációban „elvár”” – árulta el Attila.
Mivel minden teljesülni látszott, így be is jelentkezett hozzánk.

Minden elvárásainak megfelelően történt, felvételei a kontrollvizsgálatok során összehasonlításra kerültek. Kiértékelő orvosaink a tavalyi vizsgálata során bal combján lévő anyajegyét melanoma gyanúsnak ítélték meg és eltávolítását javasoltak. A szövettan ezt alátámasztotta.

Az idei évben ismét eljött hozzánk kontroll vizsgálatra, mely során a háta bal oldalán lévő anyajegye jelentős változását észleltük az összehasonlító elemzés során, így ennek eltávolítását javasoltuk. Az eltávolító műtétre sor került, a szövettan ebben az esetben is melanomát igazolt.

Attila története jól mutatja, hogy a halogatással és a „nálam úgysincs semmi baj” típusú attitűddel le kell számolni, főleg, ha valakinek rengeteg anyajegye van.
Emellett az anyajegyszűrések összehasonlító kontroll vizsgálatainak fontosságát is tükrözi, hiszen sokszor egy békésnek látszó anyajegynél csak a változás dinamikájából érhető tetten e rosszindulatú daganat.