Mit tegyen, ha leégett?

2021.08.20. / MelanomaMobil

Leégni nagyon rossz ötlet. Rosszul fest, fáj, hámlik, és hosszú távon ráncosodást is előidéz. Kiváltképp egy gyermeknél ártalmas, mivel akár egy hólyagos égés is megduplázhatja a melanoma kialakulásának kockázatát. Pedig teljesen megelőzhető lenne naptejekkel, az árnyék előnyben részesítésével és megfelelő ruhákkal. Azonban bakik mindig becsúsznak. Éppen ezért íme 5 javaslat, hogy enyhítsük a fájdalmat és talán a károkat is.

Cselekedjen azonnal

Ha érzi, hogy húzódik, bizsereg a bőre a naptól, vagy bőrpír jelét észleli magán vagy gyermekén, jöjjön be a napról és kezdjen megelőző kezelésbe. A napégés általában később mutatkozik meg, 4-6 óra is eltelhet, míg megjelennek tünetei. Tehát egy kis pirosság a strandon később nagy problémát okozhat.

Hidratálja bőrét

Egy hűsítő zuhany vagy fürdő után használjon hidratáló krémet vagy testápolót, hogy megnyugtassa bőrét. Ismételje ezt gyakorta, hogy a hámlás kevésbé legyen észrevehető. Vegye azt is fontolóra, hogy a termék tartalmazzon C- és E-vitamint is, mert ezek segíthetnek csökkenteni a károsodást (bár ez kutatásokkal nincs alátámasztva). Az is jó, ha hidrokortizon krémet használ egy-két napig, hogy enyhítse a kellemetlen érzést. De a bőr dörzsölése, hámlasztása vagy a hólyagok kiszúrása semmiképp sem ajánlott.

Hidratálja szervezetét

Égésnél, főleg ha hólyagos is, a bőr több vizet veszít, így könnyen ki tudunk száradni. Emiatt néhány napig igyon még több vizet, gyümölcsleveket és sportitalokat, és figyeljen oda a kiszáradás jeleire: szájszárazság, szomjasság, kevés vizelet, fejfájás, szédülés és álmatlanság. A gyermekek különösképp érzékenyek, ezért forduljon orvoshoz, ha bármi gyanúsat észlel.

Ne várjon a gyógykezeléssel

Vegyen be (vagy adjon gyermekének) ibuprofen tartamú terméket, amint meglátja a leégés első jeleit, és ismételje ezt az elkövetkezendő 48 órában is. Ez megakadályozza a duzzanat és pirosság kialakulását, és talán a hosszú távú bőrkárosodást is. Nem csak kezeli a tüneteket, de a súlyosságukat is enyhíti. Ugyan a paracetamol is csökkenti a fájdalmat, de annak nincs meg ugyanez a gyulladáscsökkentő hatása.

Mérje fel a károkat

A legtöbb napégés – még azok is, amelyek néhány hólyagot képeznek – kezelhetők otthon is. Azonban ha a hólyagos égés a test felszínének 20%-ánál nagyobb felületű (pl. egy gyermek egész háta), nézesse meg orvossal. Akinél a napégés lázat vagy hidegrázást idéz elő, szintén forduljon orvoshoz.
Végezetül:

Tekintse a leégést egy figyelmeztetésnek, és fogadja meg, hogy jobban fog vigyázni: használ naptejet, ruhával és kalappal óvja testét, és 10 és 16 óra között, ahogy lehet, kerüli a napot.

Forrás: www.skincancer.org