Szilvia, 33 éves páciensünk esete

2021.11.20. / MelanomaMobil

Szilvia 5 évvel ezelőtt járt nálunk először anyajegyvizsgálaton. Ekkor már rendelkezett némi tudással a melanomáról, mivel sok anyajeggyel rendelkezik, mindig is nyitott füllel járt. A vizsgálat után féléves kontrollt javasoltak neki orvosaink. Erre azonban a kijelölt időben nem került sor.

Szilvia néhány hónappal ezelőtt jelentkezett be újra szűrésre, elsősorban párja unszolására, aki észrevett egy gyanús anyajegyet bal lapockáján, másodsorban pedig azért, mert tisztában volt a melanoma veszélyességével.

A vizsgálat során a hátán lévő anyajegyet melanoma gyanúsnak találtuk, ezért javasoltuk mielőbbi eltávolítását. A műtétre sor is került a mi szervezésünkben és sajnos a szövettan minket igazolt, valóban egy melanoma növekedett a lapockáján (Clark III. Breslow 1,02).
Az ezt követő reoperáció szövettani eredménye viszont negatív lett, tehát szerencsére a melanoma maradék nélkül el lett távolítva. Így Szilvia sikeresen megvált az életét veszélyeztető daganattól.

A kép Szilvia anyajegyének változását mutatja. A baloldali képeken a korábbi, 5 évvel ezelőtti állapot látható, míg a jobboldali képeken a friss, kontroll szűréskor készült képek. A különbség jól látható.

Esete jól példázza, mennyire fontos, hogy komolyan vegyük ezt a betegséget és betartsuk a javasolt szűrővizsgálatokat. Valamint azt is jól tükrözi, mennyire fontos figyelnünk magunkra és szeretteinkre – ösztönözni őket arra, hogy ha változást észlelnek a bőrükön, minél előbb szakemberhez forduljanak.