A bőrvédelemről

2021.10.22. / MelanomaMobil
Bőrvédelem - naptej, fényvédő kalap, napszemüveg

Ha itt a tavasz és ragyogóan süt a nap, az emberre csak úgy ragad a jókedv, és legszívesebben az egész napot a szabadban töltené. De mi a helyzet a fényvédelemmel? Egyik nap azt halljuk, hogy a napsugárzás veszélyes, másik nap annak jótékony hatásaira hívják fel a figyelmünket. De hol az igazság?

Valahol a kettő között lehet, a lényeg, hogy ne vigyük túlzásba. Egy rövidtávon tetszetős barna szín hosszú távon súlyos bőrkárosodást okozhat és ez akár rosszindulatú daganat kialakulásához is vezethet.

Íme, 10 jó tanács – hogy gondfeledten élvezhessük a tavasz és a nyár minden pillanatát

  1. A nap nem ellenség, hanem az élet forrása, csupán oda kell figyelni a helyes fényvédelemre.
  2. Amennyiben direkt napfényre kényszerülünk, a következőkre figyeljünk:
    • húzódjunk árnyékba, kerüljük a direkt UV-sugárzást
    • használjunk megfelelő fényvédő krémeket,
    • a fényvédő krém védjen UV-A és UV-B sugárzás ellen is
    • 2-3 óránként is kenjük be újra testünket
    • figyeljünk a folyadék utánpótlására
    • gondoskodjuk fizikai fényvédelemről is (ruha, sapka, napszemüveg)
    • a bőrgyógyászok által a legalább SPF 30+ faktorszámú napvédők ajánlottak
    • lehetőleg 11 és 15 óra között ne menjünk napra
  3. Ne feledjük, hogy egész évben le lehet égni, ezért gondoskodjuk a fényvédelemről! Napi kozmetikumként használjunk fényvédő krémet az arcunkra, hogy az hosszú távon szép maradhasson, ne kezdjen el idő előtt ráncosodni és foltosodni.
  4. A víz visszaveri a káros UV-sugarak jelentős részét, ezért vízparton, vízitúrán viseljünk kalapot, pólót. Fokozottan figyeljünk arra, hogy bőrünk mindig megfelelően be legyen kenve napvédő krémmel, gyakran krémezzünk utána –főleg, ha izzadunk vagy fürdés, úszás után.
  5. Várandós nők fokozottan figyeljenek a helyes fényvédelemre, hiszen a hormonváltozás következtében az anyajegyek változásnak indulhatnak, illetve sokkal jobban ki vannak téve a maradandó pigment foltok megjelenésének.
  6. Gyermekeinket különösen védjük a nap direkt sugaraitól. A 18 éves kor alatt elszenvedett napégés sokszorosára növeli a melanoma rizikóját. A barna bőrszín nem az egészség, hanem a szülői felelőtlenség jele.
  7. Kerüljük a szoláriumokat, hiszen itt bizonytalan összetételű sugárzás éri a bőrünket, mely provokálhatja a melanoma kialakulását. Aki mégsem tud lemondani róla, annak célszerű gyakrabban szűrésre járnia!
  8. A szoláriumos és a barnító krémmel elért barnaság sem véd a nap káros UV sugarai ellen, de míg a szolárium káros – rákkeltő és öregíti a bőrt -, addig az önbarnító krém ártalmatlan, rendszeresen használható és még ápolja, hidratálja is a bőrt. Így mi utóbbit ajánljuk
  9. Fokozott elővigyázatosság javasolt, ha Ön világos vagy szeplős bőrű, ha szőke vagy vörös hajú, ha kék szemű, és azoknak is, akiknek 50 vagy több anyajegyük van.
  10. Mielőtt a bőrünket megmutatjuk a napnak, mutassuk meg a bőrgyógyásznak is!